10 квітня 2016 р.

Ворохта. Кам'яний віадук

Що обов'язково треба побачити в Ворохті - це старі віадуки:)
Завжди буваючи тут поспіхом, проїздом з походним рюкзаком, досі і не мала можливості познайомитись з ними. Цього ж разу практично спонтанно пощастило скористатись моментом і побачити цю красу.


У Ворохті збереглись 3 кам'яні залізничні аркові мости, зведені ще у кінці ХІХ за часів Австро-Угорської імперії. Найбільший з яких вважається одним з найдовших і найстаріших кам'яних віадуків Європи. Його довжина становить 125 м, протяжність найбільшої арки, під якою тече Прут - 25м:


Нині віадук не діючий. В 2000 році, щоб його вберегти від подальшого руйнування, поруч побудували новий (страшний) залізобетонний міст, а колію на старому розібрали.

Дві епохи:


Не знаю чи дійсно він входить в топ найстаріших та найбільших кам'яних віадуків Європи, але якби там не було, цей міст дуже красивий і масштабний. Кльово, шо він пережив війни, на відміну від інших подібних мостів в регіоні (наприклад, в Яремче був ще більший  віадук, його двічі підривали під час відступу то німці, то росіяни, а тепер на його місці  совковий залізобетонний міст).


Аж навіть шкода, що більше не можна побачити як ним їде потяг...


Новий міст поруч виглядає як здрастє.




Вид з дороги, що веде з центру Ворохти в сторону Верховини:


Немає коментарів:

Дописати коментар