31 жовтня 2014 р.

30 км і 3 замки

Маючи пів дня в Мукачево здійснили велопрогулянку, щоб подивитися три чи не найпопулярніші замки Закарпаття - могутній Паланок в Мукачеве,  романтичний Сент-Міклош в с.Чинадійово і розкішний палац графів Шемборнів в с.Карпати.

Розташовані вони всі близько один від одного, але дуже різні між собою і цікаві.


Вирушаємо. З Мукачеве до Чинадійово 12 км.

Люблю бувати в цих краях - проїзджаючи повз села та містечка між горами, що складаються переважно з квадратних невеличких будиночків, вкритих червоними черепичними дахами  з виноградниками в дворах.

Замок Сент-Міклош знаходиться в центрі села, праворуч біля дороги, якшо їхати з Мукачеве.


Кам`яна фортеця збудована в XIV столітті бароном Перені.

В минулому столітті тут були в`язниця, сільрада, управління лісового господарства, військова частина і склад автобази.


А в 2001 році замок віддали в оренду художнику Йосипу Бартошу, який разом з дружиною та іншими митцями врятував цю будівлю від руйнування. В замку часто відбуваються різноманітні мистецькі заходи.

Ми тут вже були 2 роки тому, був темний вечір, падав перший сніг, і поки ми стояли на порозі, думаючи заходити чи ні, двері відкрилися і екскурсовод з гасовою лампою в руці запросив нас у середину.

Це була дуже натхненна і неймовірна екскурсія. Крім розповідей про минуле фортеці  і про теперішнє, як художники працюють для того щоб реставрувати замок, екскурсовод розповідає про історію княгині Ілони Зріні, що зреклася всього заради кохання. Нині ця історія є символом замку, хай можливо і для приваблювання туристів.

На той період реставрованим і обставленим був лише перший поверх, а на другому в стелі ще були дірки. Не знаю на скільки в середині все змінилося зараз, бо ми не мали часу заходити на екскурсію, але тим хто тут ще не був раджу обов`зково побувати в середині і послухати екскурсовода.

Доречі, екскурсія є безкоштовною - просто кожен охочий по її завершенні, може самостійно пожетвувати гроші на подальшу відбудову і розвиток замку.

Кому цікаво докладніше дізнатися про історію Сент-Міклош та наступних замків заходьте сюди.


Пару фото з середини замку, дворічної давності:



Мені дуже подобається цей замок. Хоч і немає якоїсь помпезності, яка завжди очікується він таких споруд, але він дуже атмосферний. В ближчому майбутньому треба буде побувати в ньому знову.


Далі вирушаємо до с.Карпати в якому знаходиться палац Шемборнів. З Чинадійово туди близько 5 км.

На території палацу діє санаторій "Карпати", на в`їзді сторож просить припаркувати велосипеди і йти пішки, бо "там же люди відпочивають". Ми ж розвернулися і заїхали на територію з сусідньої вулички. І побачивши скільки машин їздить по парку навколо замку, стало незрозуміло, чому ж їх пропустили, а ми б мали заважати.


Палац був збудований графом Ервіном Фрідріхом Шенборн-Бухгаймом у 1890—1895 роках, як резиденція та мисливський будинок. З 1946 року-тут санаторій.




Територія навколо палацу велика, тут є де прогулятися і поїздити на велосипеді:) В парку ростуть рідкісні дерева і знаходиться декоративне озеро.





Покидаємо це розкішне місце на зло сторожу через головний виїзд повз його будку.

А далі тією ж дорогою вертаємся в Мукачево. Традиційний перекус в чебуречній на набережній р.Латориця і вздовж тієї ж набережної їдемо в Паланок, що височіє над Мукачевом.

Середньовічний Паланок вражає своєю міццю. Збудований він на згаслому вулкані. Ще у ІХ-ХІ ст. тут вже були дерев`яні укріплення, а кам`яну фортецю звели в ХІІІ ст.



Вхід до замку для доростолого коштує 10 грн.

Паланок як і попередні замки є дуже популярним місцем серед туристів, тому я раділа що потрапити сюди пощастило в понеділок, ще й ввечері - майже всі ятки з сувенірами були закриті і практично не було відвідувачів, тож можна було спокійно побродити територією.

Види з бастіонів:



Панорама Мукачева в сторону Карпат:


Фото з тим же видом, тільки зроблене в травні цього року:


Хоч я в Мукачеве частий гість, лиш тоді нарешті вперше довелося побувати в Паланку.

Замок вартий уваги. І хоч можна закрити очі на бідненькі музейні експозиції (принаймні ті, які зараз відкриті для відвідувачів), але реставрація в стилі "євроремонту" руйнує автентичніть середньовічного замку і залишає лиш нерозуміння навіщо. Це була одна із причин чому за стільки років я не спішила тут побувати.

Наступні 2 фото теж зроблені в травні:

  

Покидаєм Паланок.


А далі прогулянка старим містом і потяг додому.

Немає коментарів:

Дописати коментар